umi

umi

Thursday, October 10, 2013

ASAM PEDAS

Asam pedas, emmm ramai orang suka makan asam pedas. Samalah juga akak dan keluarga akak. Lain negeri lain cara memasak asam pedasnya. Agak2 asam pedas berasal dari negeri mana, ye? Johor, Melaka, Negeri Sembilan, entah akak pun tak tau. Akak tau masak versi akak je. Janji ada rasa dan rupa.

ASAM PEDAS VERSI AKAK

Bahan2nya:
2 ekor ikan bawal sedang (ikut suka hati nak masak ikan apa2 pun)
*15 tangkai cili kering (macam biasa, rebus dulu)
*2 biji bawang besar
*3 ulas bawang putih
*2 cm halia
Belacan
Garam
Gula
Bahan perasa (selalu akak guna tumix perasa ikan bilis)
Segenggam asam jawa (bancuh, ambil airnya...kalau tak suka masam, boleh kurangkan)
Sebiji tomato
Bendi
Seikat daun kesum (kalau tak de ni maka tak lengkaplah asam pedas)
:Bahan2 yang bertanda * hendaklah diblender. Masukkan sedikit minyak masa nak blender tu untuk menghancurkan biji cili:

Cara2nya:
Ikan dibersihkan. Panaskan minyak (agak2 lah...jangan banyak sangat macam nak goreng ikan atau ayam...lebih kurang dalam sesenduk). Tumiskan bahan2 yang telah diblender sehingga agak2 garing.
Masukkan air sedikit dan air asam jawa. Kemudian masukkan belacan, garam, gula dan bahan perasa.
Bila dah mengelegak, masukkan ikan, tomato, bendi. Tunggu sehingga masak. Ada orang suka asam pedas yang pekat, ada juga yang suka agak2 cair maka terpulanglah kepada anda. Sebelum tutup api masukkan daun kesum. Rasalah asam garamnya.

Asam pedas versi akak


No comments:

Post a Comment