umi

umi

Thursday, October 10, 2013

IKAN KELI BERLADA

Akak ingat masa kecik2 dulu, masa tu ayah akak mengusahakan sawah padi. Ayah akak selalulah menahan jala untuk menangkap ikan seperti ikan keli, ikan haruan, sepat dan puyu. Pada masa itu memang jarang lah dapat makan ikan laut ni. Makanya ikan2 darat ini lah yang menjadi lauk sebagai pelengkap hidangan kami. Masa kecik2 kami tak banyak kerenah, kerana kami faham hanya itulah yang kami mampu. Tapi bila dah tua ni tekak akak mengada2 pulak tak boleh terima masakan ikan keli ini.
Anak2 akak dan cik somi amat mengemari ikan keli ni. Jika kami makan di kedai @ restoran dan terdapat masakan ikan keli ini, maka itulah yang pertama sekali mereka akan ambil. Demi memenuhi selera mereka, akak tak keberatan untuk menyediakan masakan ikan keli walaupun akak tak makan.
Selalunya akak akan beli ikan keli yang sudah siap disiang kerana tak sanggup akak nak menyiangnya.Selalunya resepi ini lah yang menjadi kegemaran mereka.

IKAN KELI BERLADA:
Bahan2nya:-
                  3 ekor ikan keli (boleh beli yang sudah disiang dan untuk menghilangkan                                        hanyirnya akak basuh dengan segenggam asam jawa)
                  Garam
                  Serbuk kunyit
                  Ikan digaul dengan garam dan kunyit. Digoreng sehingga masak dan agak garing.
                  *15 helai tangkai cili kering (direbus)
                  *1 biji bawang besar
                  *2  ulas bawang putih
                  * seinci halia
                   sedikit belacan
                   gula
                   bahan perasa
                   asam keping
                   Bahan2 bertanda * hendaklah di kisar. Nak tumbuk pun boleh tapi akak blender
                   je, tak kuasa nak menumbuknya. Jika nak menghancurkan bijik lada semasa                                mengisarnya campurkan sedikit minyak.
Cara2nya:
                  Panaskan minyak (boleh juga gunakan minyak yang mengoreng ikan). Tumiskan
                  yang telah di blender sehingga agak garing. Kemudian masukkan sedikit air.
                  Masukkan belacan, gula, bahan perasa dan juga asam keping. Rasalah asam                                   garamnya. Tumislah sehingga sebati dan bila sudah sebati bolehlah dituangkan ke                     atas ikan yang telah disusun didalam pinggan.
                               
                        Ikan keli berlada ku

Ikan keli



No comments:

Post a Comment