umi

umi

Wednesday, April 10, 2013

AYAM CHE RUS (CHICKEN ROAST)

"Umi masak chicken roast". Itulah permintaan anak bujang akak. Akak beri nama 'chicken roast' tu 'ayam che rus' sebab ianya makanan kegemaran anak bujang akak yang berbadan kurus. Kalau boleh  hari2 di suruhnya akak memasak ayam che rus. Resepinya mudah aje sebab akak suka yang mudah2 je.

Bahan2nya:
1/2 ekor ayam
BBQ sos (akak guna jenama HEINZ)
Sedikit garam
Sedikit butter

Cara2nya:
Bersihkan ayam. Lumurkan ayam dengan sos dan sedikit garam (tak nak tambah pun tak pe, akak ni kuat sikit masinnya).Perap selama 1 jam (lebih lama lebih sedap). Panaskan oven. Sebelum bakar ayam letak sedikit butter di atas ayam yang dah di perap tadi. Bakar ayam pada suhu 230 °C selama 40 minit @ sejam @ sehingga masak.


                                                     Sos yang di gunakan
       
Ayam yang sedang di perap (sorry agak comot)

Ta da ayam che rus dah masak



                 

No comments:

Post a Comment